Strikketeknikker

Klippe opp uten bruk av symaskin

Sånn strikkes prøvelappen 

Kjedemasker 

 

Strikketeknikker som kommer:

Plukke opp masker til knappekantene 

Forkorta pinner/rader 


Klippe opp uten bruk av symaskin

Dette er mine erfaringer og tips. Det fins mange andre måte å gjøre dette på, og det fins strikkere med andre erfaringer enn det jeg har og snakker om. Hvis du er usikker og uttrygg, enten gå på et kurs med meg eller lag en prøvelapp, se helt nederst.

Eller gjerne - helst begge to :) 

 

Bakgrunn

I utgangspunktet kan du klippe i alt som er strikka, og det er ingen grunn til å være engstelig for det. Noen ganger er garnet du har brukt så glatt at du må bruke symaskin, noen ganger er det så fullt av haker at du ikke trenger å bruke symaskin. 

Eksempler på garn som er glatt er behandla garn som Superwash-garn (ofte kalt maskinvaskbart på norske garnmagebelter), garn som er blanda med nylon, viskose (bambus og andre trematerialer), silke, mye kamgarn, kasjmir og lignende garn.

Fra venstre til høyre:  Wollmeise  Merino Superwash,  BC Garn  Shetland,  Rauma  Finull,  Sandnes  Peer Gynt og til sist,  Jorstad Creek  Finn. 

Fra venstre til høyre: Wollmeise Merino Superwash, BC Garn Shetland, Rauma Finull, Sandnes Peer Gynt og til sist, Jorstad Creek Finn. 

Eksempler på garn med mange kroker er ubehandla ull. Det gjelder Rauma Finull, 3-tråda og Lammeullgarn, Kauni, både solid- og effektgarn, Sjølingstad 2- og 3-tråda, Hifa Ask og Embla, 

En mellomgruppe er merino og alpakka. Merino har nesten ingen haker, men er ubehandla garn - det er en kvalitet ved merino at det er supermykt, ingen haker som klør. Alpakka har mange haker, men ingen av hakene griper i hverandre, de er mer som hår, som glir unna. 

Denne teknikkdelen handler bare om å klippe opp uten symaskin så da er forutsetningen at du har valgt et garn som det kan klippes i. 

Forberedelser

Jeg anbefaler å lage en klippekant over 7 masker, og at den strikkes 1 vrang, 5 rett, 1 vrang. Fordelen med vrangmaska langs kanten er at da vender kanten seg fint innover til baksiden når knappekantene plukkes opp og ikke minst, de lager en fin kant å plukke opp masker etter. 

7 masker kan virke som mye, men fordelen er at kanten blir god å jobbe med når den skal klippes opp til slutt. Den kan både vendes for "pølsemetoden", den kan hekles i og den kan legges under et pyntebånd.

Noen liker å strikke 4 masker, noen liker å strikke 3 og markere midten med en tråd oppover/nedover, noen bryr seg ikke om å lage klippekant i det hele tatt. Prøv deg fram og se hva du sjøl foretrekker. 

 

Opplukking til knappekantene 

Før klippekanten klippes opp pleier jeg å anbefale å plukke opp maskene for knappekantene først, se egen informasjonsdel om det. 

 

Vask først?

Noen anbefaler at før det klippes opp kan det du har strikka vaskes. Da vil ulla toves lett og du vil ha en ekstra sikkerhet. Sjøl gjør jeg det aldri - jeg vasker til slutt - men hvis det gir deg en ekstra trygghet er det ingen ting i veien for å gjøre det. 

 

Forskjellige klippemetoder 

Det fins mange forskjellige måter å klippe opp uten symaskin, jeg presenterer de tre jeg sjøl har erfaring med. 

 

Klippe og snu ("pølsemetode")

Klipp opp på midten av klippekanten. Vend  klippekanten rundt på baksiden, legger sårkanten inn under kanten og sy den ned med foldesting, brede, lange sting, i samme garn som du har strikka i.

Det er den enkleste metoden og den er sikker som amen i kirka.

Fordelen med denne metoden er at du skaper en slitesterk, stram kant som vil avstive en åpning, for eksempel foran på en jakke eller i sidene på et teppe, og som vil holde godt over tid. 

På bildene over er det valgt svart tråd for å vise hvordan man syr den ned, men et bedre alternativ her ville vært blå. Jakka er strikka i Finull, og denne metoden passer best for tynnere garn som Shetland Soft, Finull, Ask, 2-tråda Sjølingstad og Kauni for eksempel. 

 

Heklemetoden 

Ulempen med pølsemtoden over er at du får tre lag med stoff. Hvis du strikker i et tykkere garn, Heilo, Peer Gynt, 3-tråda Rauma og 3-tråda Sjølingstad, eller du ikke ønsker en så avstiva kant, anbefaler jeg heklemetoden.

Strikk klippekanten som allerede nevnt. 

Hvis du ikke ønsker en kontrastfarge på baksiden av jakka eller det du skal klippe opp, velg samme garn som du har strikka med. På bildene over er det valgt en kontrasttråd for å vise hvor heklekantene er. 

Med en pinnestørrelse mindre enn det du har strikka i, hekler du en kant med fastmasker  gjennom buene i maskene 5 og 4, se over. Så snur du 180 grader og strikker en kant med fastmasker ned gjennom maskene 3 og 4. Nå skal det ikke være noe annet enn en "stige" med horisontale tråder mellom de to heklekantene. Det skal altså ikke være noen bein, noen masker mellom dem. 

Klipp opp mellom de to heklekantene, vend kantene inn på baksiden og sy dem eventuelt ned med lange, løse foldesting så de ikke syntes på forsiden. 

Heklemetoden er ikke et alternativ til symaskinen - jeg hører mange sier at det fungerer bar for dem, på for eksempel alpakka, men det er ikke noe jeg anbefaler. Vil du likevel prøve heklemetoden på et glatt garn eller alpakka og merino, lag en prøvelapp og se om det fungerer for deg.  

 

Pyntebånd 

Siden du jobber med ull kan du stole på at krokene i ulla holder. Kate Davies har et bilde på bloggen sin som viser en jakke fra 1927 der sårkanten er helt åpen og den har holdt seg helt fint gjennom snart 100 år. Med pyntebånd legger du sårkanten under, uten som helst noen annen forsterkning. 

Klipp opp som ved "pølsemetoden" over. Vend klippekanten ned på baksiden, og fest den gjerne ned med nåler. Med tynn sytråd sy fast pyntebåndet over sårkanten. Det viktigste er at sårkanten kommer under pyntebåndet. 

 

Hva hvis noe går galt?

Begynner maskene å løpe fra en av metodene du valgte fra over? Jeg hørte om ei dame som klipte i Superwash-behandla garn, og hun endte med å bruke tynn sytråd og sy ned alle trådene. Det var litt av en jobb, men hun redda jakka si. 

Da jeg prøvde metoden på et stort sjal for mange år siden, fordi jeg ikke hadde fått med meg hvor viktig garnvalget var for valg av metode, endte jeg opp med å sy på skråbånd - med symaskin. 

 

Andre kilder 

Ullas kvalitet: Kate Davies metode i bilder og ord

Vanjas video tar deg gjennom hele prossesen

NinaPetrinas flotte bloggpost om å bruke klippemetoden uten symaskin


Prøvelappen

Med pinnestørrelsen og garnet du skal strikke prosjektet ditt i (for eksempel 3 mm) legg opp ca 30 m. Strikk vrangbord (1 rett, 1 vrang) fram og tilbake ca 2 cm. Det er for at lappen ikke skal rulle seg, da bli det lettere å klippe.

Bytt til større pinnestørrelse (for eksempel 3,5 mm) og på første omgang etter vrangborden øk 10 masker jevnt. Når du kommer til slutten av pinnen legger du opp 7 masker – dette skal bli klippekant. Strikk rundt videre. De 7 klippekant-maskene strikkes 1 vrang, 5 rett, 1 vrang.

Strikk ca 7-8 cm.

Fell 10 m på siste omgang før vrangborden, fell de 7 klippekantmaskene, og bytt til mindre pinnestørrelse. Strikk vrangbord fram og tilbake i ca 2 cm. Fell av.

Strikk så mange lapper du ønsker, klipp så mange ganger du ønsker for å gjøre deg trygg. 


Kjedemasker 

Når man strikker fram og tilbake står man overfor valget hva gjør man med kanten? Kanten kan strikkes på mange måter, både første og siste maske, eller å ta første/siste maske løst av og strikke første/siste maske. Og så er det også noen som velger å ta første maske løst av og strikke første maske vridd rett for å stramme kanten. 

Her vil jeg presentere to metoder, kjedemasker som jeg ofte anbefaler i mønstrene mine, og å strikke både siste og første maske på begge sider - som også har noen fordeler.

Bildet over viser kanten når både soste og første maske strikkes. Da får man de typiske humpene. Hvis kanten skal sys sammen med en annen kant vil mange slite med hvor man skal sy sammen. 

Men en stor fordel med denne kanten er at den er mye mer fleksibel enn kjedemaskekanten - nettopp fordi man strikker flere masker langs kanten. Når man strikker et sjal for eksempel er det denne kanten man ønsker hvis sjalet skal strekkes ut (blokkes) og bli stort. 

Bildet over viser hvordan kantene blir hvis en av maskene tas løst av. Øverst viser hvordan det blir hvis man strikker siste maske rett og tar første maske løst av, mens den nederste viser hvordan det blir hvis man tar siste maske løst av og strikker første maske rett. Da får man en typisk kjedemaske, nesten som en hekla sidekant. 

Ulempen er at nå består kanten av én maske som spenner to omganger. Hvis denne kanten blir veldig stram kan kanten bli litt sammentrekt, og enda mer hvis man skal plukke opp nye masker i den.

I jakke- og vognteppemønstrene mine ber jeg ofte deg som strikker å ta opp alle disse maskene (= begge beina i én maske), i motsetning til hvis det skal klippes opp når man strikker rundt, der det bare skal plukkes opp 2 av 3, eventuelt 3 av 4 (litt avhengig av din strikkefasthet).